Lergodset B&B, STF vandrarhem

Området och Kultur
Jämtlands län
Jämtland är en av Europas sista, oberörda naturområden. Endast 1,4% av totala ytan är brkad jord. Vidsträcka skogar, skogklädda  åsar, kristallklara sjöar och snöklädda  klintar. Björn, varg, älg och många rovfåglar trivs bra. Jämtland har samma area som Nederländerna och har 120.000 invånare;  Nederländerna har 17 miljon invånare.

Tipps och turistattraktion

Kyrka i Ragunda
Det finns  många gamla kyrkor i Ragunda Kommun, de finns i: Pålgård, Håsjö, Stugun och Hällesjö. Inte bara ute, men ochså inne är de jättefina! Ragunda gamla kyrka (Pålgård) byggdes i slutet av 1400 talet i typisk senmideltida stil. Interiören är 1600/1700-talet. Titta på den målarsväggen, de är fina, men glöm inte klockstapeln.

Pålgards hembygdsgård & museum
Hembygdsgården är belägen på den s.k. Kyrkslätten, som är den äldsta kulturbygden i Ragunda. Gården är en gammal länsmansgård med sekelskiftesprägel. Här finns skolmuseum, gårdsmuseum, lanthandel och postkontor för barn samt ett vagnsmuseum. Du kan se utställningar, baka tunnbröd . Sedan 2015 finns det ochså  en kulturstig vid ljudmaskiner efter vägen.

Krångede kraftmuseum
Man har skapat ett miljö som knyter ihop gårdagen med nutiden. Här kan man se hur man levde i och utanför arbetet under kraftverksepoken. Det är ett annorlunda upplevelsemuseum som tar dig tillbaka till 30-talets Krångede. Du kan också se en fotoutställning i den gamla vattenrännan.

Hällristningar i Näsåker
En resa i tiden finns på hällristningar i Näsåker. Med över  2600 hällsristningar är Nämforsen ett av världens största hällristningsområden från 4500-1800 f.Kr. det I vackra muséet kan du lära dig mer om människorna som för 6000 år sedan började rista i sina bilder i klippan vid forsen.  

Loppis (Granninge)
Så snart vi ser tranor, kommer våren och då kan du se många skyltar med texsten “LOPPIS”. Människor i Sverige tycker om loppisar. I Graninge finns 3 hus, 1 gammalt. högt hus med 4 våningar; där kan du köpa vad du vill. Efter vara på fyndjakten kan man ta en trevlig  promenad runt sjön och titta på  de gamla arbetarhusen och vattenhjulet.

Thailändska paviljongen
I Utanede finns den enda Kungliga Thailändska Paviljongen av sitt slag utanför Thailand! En exotiskt smycke i vitt och guld. Paviljongen står i den jämtlandska björkskogen.  Man organiserar många aktiviteter, ceremonier, meditation, yoga,  marknad och dansfester.

Östersund
Man kallar Östersund också Jämtlands hjärta. Staden är en trevlig kombination av shopping, musik, kultur och natur. Glöm inte att besöka glasblåseriet, Frösö handtryck och Jamtli. Du kan hitta information här om Samer, Vikinger och stenåldern. Man kan äta mat  vid Storsjön och sitta på en uteservering.  


Nostalgidagarna i Hammarstrand
I 2016 var det 20:e gången Club Nostalgia  arrangerade Nostalgia Hillclimb. Två dagar med nostalgirally, hillclimb och cruising. Dagarna är jättepopulära i Sverige. Alla tycker om amerikanska bilar. De stora, vackra amerikanska bilarna kör under kvällen och natten genom Centrum. På kvällen bjuder Club Nostalgia på rock 'n roll!